This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. Find out more here »

Aktualizovali jsme naše zásady ochrany osobních údajů. Chcete-li si jej prohlédnout,klikněte sem.

Pečujte o sebe, začněte ovocem a zeleninou

Print
look_after_yourself_veggies

Způsob, jakým vybíráte, skladujete a připravujete ovoce a zeleninu, může mít velký vliv - a pomůže Vám získat z ovoce a zeleniny, které jíte, maximum výživové hodnoty. Dnes se podíváme na to, jakým způsobem lze živiny v ovoci a zelenině uchovat.

K tomu, abyste v ovoci a zelenině, které jíte, zachovali maximum živin, je v prvé řadě užitečné pochopit, jak se tyto živiny mohou ztratit. Část nutriční hodnoty ovoce a zeleniny se může ztratit nesprávnou manipulací. Ke ztrátě živin může dojít tím, že ovoce a zeleninu vystavíme teplu, vzduchu, světlu a vodě, naopak krátké vaření na mírnou teplotu pomáhá živiny zachovat. A v některých případech mohou být živiny v důsledku toho, jak jídlo připravujete, dokonce pro tělo lépe využitelné.

Jak nakupovat

  • Co si vybrat?
    Prvním krokem k tomu, abyste zajistili zachování živin, je vybrat si to nejčerstvější ovoce a zeleninu. Nejčerstvější ovoce a zeleninu odhalíte snadno - nejsou na nich skvrny ani měkká místa, jsou pevné a mají jasnou, nikoli matnou barvu. To nejčerstvější ovoce a zelenina budou co nejméně vystaveny vzduchu, světlu a vodě - neboť právě to všechno může přispět k ztrátě živin.
  • Kdy nakupovat?
    Je vhodné kupovat sezónní ovoce a zeleninu, neboť pokud koupíte mimosezónní ovoce a zeleninu, znamená to, že musely z pole na Váš talíř urazit dlouhou cestu - a v tom čase může dojít ke ztrátě cenných živin. Pokud máte to štěstí, že máte v blízkosti farmářský trh, zkuste toho využít. Ve většině případů je ovoce a zelenina čerstvější a pocházejí častěji z lokálních zdrojů, díky čemuž dochází k menším ztrátám živin.
  • I mražené je dobré!
    Pokud nemáte k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu, vzpomeňte si, že svou nutriční hodnotu si poměrně dobře uchovává i mražené ovoce a zelenina - v některých případech dokáže mražené skutečně nabídnout tolik živin jako čerstvé. Přinejmenším jsou ovoce a zelenina určené ke zmražení zpravidla sbírány v ideální zralosti - tedy v době, kdy jsou nejbohatší na živiny. Následkem mrazicích teplot jsou zničeny škodlivé bakterie, mrazení je tedy bezpečnou formou uchování.

Jak připravovat

Před přípravou ovoce a zeleninu lehce opláchněte - nenamáčejte. Pokud prvním nástrojem, po kterém se chystáte sáhnout, je škrabka, zastavte se. Povrch a slupka ovoce a zeleniny je dobrým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Není nutné loupat potraviny, jako jsou jablka, brambory, mrkev a okurka - a dokonce i potraviny, které obvykle loupeme, například lilek nebo kiwi, mají jedlé slupky. Pokud jde o citrusové plody, nastrouhejte pikantní kůru do salátů a vařené zeleniny. Neokrajujte houbovitý měkký vnitřek citrusové slupky - je plný ve vodě rozpustné vlákniny.

Dávejte pozor rovněž na to, co okrajujete. Ve stonku brokolice může být více vitamínu C než v růžičkách, v lodyze chřestu může být více živin než ve špičkách a tvrdé jádro ananasu má nejvyšší koncentraci bromelinu.

Například karotenoidový lykopen - díky kterému mají rajčata červenou barvu - umí tělo snáze využít, pokud pochází z vařených rajčat, než z rajčat syrových. A Vaše tělo si vezme více luteinu (karotenoidu, který propůjčuje žlutozelenou barvu potravinám, jako je špenát a kiwi), z nakrájeného špenátu než z celých špenátových listů.

Jak vařit

Klíčem pro zachování živin v průběhu vaření je používat metody, které vyžadují co nejméně vody a nejnižší teplotu. Jednou z nejlepších technik je vaření v páře, jelikož jídlo vůbec nepřijde do kontaktu s vodou, což napomáhá zachování cenných B vitaminů a vitaminu C rozpustného ve vodě.

Rovněž při použití mikrovlnné trouby se využívá velmi málo vodya  - navzdory rozšířenému omylu - příprava v mikrovlnné troubě nezničí více živin než jiné metody vaření. Ať už použijete jakoukoli metodu, použijte co nejméně vody. Další výhodou těchto metod je, že jsou rychlé - kratší doba vaření napomáhá zachovat živiny. Z toho důvodu je vhodnou variantou k uchování živin rovněž osmažení zeleniny na pánvi.

Obsah živin může dále zvýšit spojení nutričně bohatých sezónních potravin se zeleninou, přidejte proto k brokolici česnek, k fazolkám citronovou kůru nebo petrželku k mrkvi. A dosáhnete i příjemného vylepšení chuti!

Autorkou textu je Susan Bowerman, která je v Herbalife ředitelkou pro výživová školení.



cs-CZ | 21.6.2018 22:35:29 | NAMP2HLASPX01