This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. Find out more here »

Aktualizovali jsme naše zásady ochrany osobních údajů. Chcete-li si jej prohlédnout,klikněte sem.

Pět tipů pro lepší stravování

Print
five_tips_for_a_better_diet
Několik malých změn v průběhu dne může skutečně zásadně změnit celkovou kvalitu Vašeho stravování. Zamyslete se nad svým typickým jídelníčkem – jídly, která každý den jíte – a zaměřte se jen na jednu změnu. Třeba to, že při jednom jídle vyměníte bublinkové nápoje za vodu, může ušetřit nejméně 150 kalorií a zhruba 10 čajových lžiček cukru denně.
Změna je těžká – odhaduje se, že trvá nejméně asi šest týdnů, než začnou nové zvyky nahrazovat ty staré. A pokud je Váš jídelníček plný jídel z fast foodu a neobsahuje žádné ovoce ani zeleninu, nebo je to skládanka neplánovaných rychlých jídel nebo svačin, může být příliš složité provést veškeré změny, které víte, že byste udělat měli – obzvlášť všechny naráz.

Zde je tedy pět jednoduchých věcí, které můžete – ještě dnes – udělat pro to, abyste zásadně změnili svůj jídelníček.

•Dejte si kousek ovoce jako zákusek. Zbavte se koláčů a sušenek na konci jídla a sáhněte namísto toho po kousku čerstvého ovoce. Nutriční přínos: Ovoce poskytuje řadu vitamínů a minerálů – například vitamín C, který přispívá k normální funkci imunitního systému, a draslík pro normální funkci svalů – a navíc dodává vlákninu, přičemž Vám ušetří stovky kalorií.

•Přejděte na stoprocentně celozrnné pečivo. Nahraďte bílé pečivo pro přípravu sendvičů a toustů celozrnným. Doma je to snadné a i mnohé restaurace dnes nabízejí možnost celozrnného pečiva. Nutriční přínos: Extra porce tolik potřebné vlákniny.

•Zdvojnásobte objem zeleniny zkonzumované k večeři. Zaplňte alespoň polovinu svého talíře zeleninou a saláty. Pokud jíte venku, zmenšete porci škrobů a zdvojnásobte porci zeleniny, případně si je navíc přidejte do sendviče. Nutriční přínos: Nutriční hustota – dostanete do těla řadu nutričních prvků, například vitamínů a minerálů výměnou za nízký objem kalorií. Řada sójových mlék, sýrů a jogurtů je obohacena o vápník. Nutriční přínos: Vhodná dávka vápníku pro budování kostí a vysoce kvalitních proteinů.

•Zkuste plody moře, tuňáka v konzervě můžete rozmíchat s avokádem a vytvořit zdravou pomazánku na sendvič, nebo zkuste rychlé jídlo z opraných listů salátu. Pokud máte tendenci vybírat si k jídlu červené maso nebo kuřecí, zkuste libovou verzi nebo je vyměňte za porci grilované ryby nebo škeblí. Nutriční přínos: Ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, které přispívají k normální funkci srdce. Zpravidla mají vysoký obsah proteinů při nízkém obsahu kalorií.

Zpracovala Susan Bowerman, MS, RD, CSSD. Susan je placenou konzultantkou Herbalife.
Několik malých změn v průběhu dne může skutečně zásadně změnit celkovou kvalitu Vašeho stravování. Zamyslete se nad svým typickým jídelníčkem – jídly, která každý den jíte – a zaměřte se jen na jednu změnu. Třeba to, že při jednom jídle vyměníte bublinkové nápoje za vodu, může ušetřit nejméně 150 kalorií a zhruba 10 čajových lžiček cukru denně


cs-CZ | 21.6.2018 22:30:37 | NAMP2HLASPX01